preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica

 

Školska knjižnica Osnovne škole Visoko
 
 
Knjižničarka: Valentina Putar (Zrinka Hrženjak, zamjena )
 

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE:

UTORAK          8:45 – 14:45

ČETVRTAK       8:00 – 15:00

svaki drugi PETAK    8:00 – 12:00

 
 
Poveznica za pretraživanje naslova  putem e-kataloga:
 
 
Povijest školske knjižnice
 
1859. izgrađena je prva prava zgrada škole u Visokom. Do tada je škola djelovala  u neadekvatnom prostoru, vjerojatno i neadekvatno opremljena. Ipak, velika je stvar što je škola ovdje postojala tako rano. Sigurno je da i u tome leži razlog tako dobrog i razvijenog školstva u Visokom. Iako nemamo precizne podatke može se pretpostaviti kako se useljenjem u novu školsku zgradu počinje oformljivati i školska knjižnica.
 
U sjećanjima učenika iz prve polovice XX.-og stoljeća još je živa slika čarobnog, ostakljenog prostora knjižnice koji im je, sa svoja dva ormara knjiga izgledao poput prave riznice pisane riječi.
 
 
 
 
1961. knjige su prvi puta popisane, te se od tada redovno prati njihovo stanje. Knjige su se tada vodile po kategoriji učiteljskih i učeničkih knjiga, a slagane su prema školskom predmetu na koji su se odnosile, odnosno razredu.
 
Nakon useljenja u suvremenu školsku zgradu, u kojoj škola djeluje i danas, knjižnica je prvo dobila svoj prostor (1973.), a zatim (1975.) i specijalnu opremu. Te se godine fond knjižnice, uz stručni angažman djelatnika matične knjižnice «Metel Ožegović», Varaždin, po prvi puta stručno obradio.
 
Od tada do danas knjižnica se razvijala i modernizirala. Tako je 2000. godine škola dobila odobrenje za otvaranje radnog mjesta knjižničara, na pola radnog vremena. 2004., opet uz pomoć matične knjižnice i napose gospođe Štimac, savjetnice za osnovne škole, knjižnica prelazi na računalnu obradu knjiga, sustav Metel. Nadalje, knjižnica je prema svojim skromnim mogućnostima, obnavljala i dopunjavala fond, tako da danas broji oko 2000 naslova, tj. približno 4500 primjeraka što knjižne, što neknjižne građe. Knjižnica prima i nekoliko dječjih časopisa i novina, te nekoliko stručnih naslova.
 
 
 
S posebnom radošću i ponosom možemo reći da se početkom 2008./09. školske godine knjižnica uselila u novi, moderan, svijetao i dobro opremljen prostor od 56 kvadratnih metara, koji uključuje i lijep prostor čitaonice. Knjižnica će tako još bolje ispunjavati svoj zadatak oduševljavanja učenika za knjigu, njihova osamostaljivanja u pronalaženju i korištenju informacija iz raznih izvora, te iznad svega promicati radost učenja i druženja, te biti podrška zaposlenicima škole u izvršavanju njihova zahtjevnog i plemenitog posla.
 
U knjižnici i čitaonici osim realizacije redovne nastave i posudbe knjiga učenici mogu razvijati svoje umjetničke, likovne, spisateljske i dramske sklonosti, upoznavati se s materijom s područja knjižničarske struke, te razvijati komunikacijske vještine i produbljivati suradnju i razumijevanje, a sve to u sklopu radionica koje se ondje organiziraju.
 
 
 
 
 

 

 

 preskoči na navigaciju