preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Projektna grupa

PROJEKTNA GRUPA

U Projektnoj grupi sudjeluje 10 učenika  5., 6.  i 7.razreda. Voditeljica grupe je učiteljica Alenka Stričak, učiteljica engleskog jezika.

Ciljevi Projektne grupe su:

-razviti kod učenika interes za istraživački način rada i učenja

-razviti kod učenika samostalnost pri organiziranju, socijalno učenje, interdisciplinarnost i kriterije za samovrednovanje

-razviti kod učenika vještinu prezentiranja realiziranog zadatka

Većina projekata će biti realizirana preko e-twinning portala koji je namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. eTwinning je jedna od aktivnosti potprograma Comenius, Programa za cjeloživotno učenje

Komunikacijom na engleskom jeziku putem Interneta učenici će proširiti svoja znanja i učiti o europskim zemljama, njihovim kulturama, obrazovnim sustavima, geografiji, povijesti, običajima, jezicima i ljudima te time postati informiraniji i tolerantniji građani Europe. Uvid u bogatstvo, vrijednosti i raznolikost europskih zemalja omogućit će im da postanu svjesni prednosti Europske Unije.

Razmjena iskustva i ideja te druženje s kolegama iz inozemnih škola pozitivno će utjecati na motivaciju naših učenika i nastavnika za učenje europskih jezika. Svakodnevnom komunikacijom na engleskom jeziku unaprijeđujemo  svoje komunikacijske vještine te imamo prilike primijeniti ih u stvarnim životnim situacijama. Rad na projektima omogućit će nam da naučimo raditi u timu, razmjenjivati ideje, analizirati ih, razvijati i prezentirati te surađivati poštujući jedni druge čime stječemeo životne vještine važne u našim budućim poslovima i karijerama. 

 

EKO-PAKET- EDUKATIVNI PROJEKT- ŠK.GOD. 2014./15.

 

NAZIV PROJEKTA: Eko paket

NAZIV ŠKOLE: Osnovna škola Visoko

KATEGORIJA UZRASTA: 2. razred

NAZIV TEME: klimatske promjene

MENTOR: Alenka Stričak

AKTIVNOSTI TIJEKOM PROJEKTA

Nakon što smo učenike kroz razgovor upoznali sa izgledom Tetra Pak ambalaže, skrenuli smo im pri tom pažnju i na važnost odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene Tetra Pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. Učenici su marljivo skupljali ambalažu i odlučili joj dati priliku da ne bude samo otpad već nešto lijepo i korisno. Dugo smo razmišljali kako povezati klimatske promjene i Tetra Pak ambalažu… Ovih dana naslušali smo se na vremenskim prognozama kako bi mogao pasti snijeg…I čekamo i čekamo , a od snijega ništa. Štoviše, procvjetale visibabe. A što je zima bez snijega… I tada nam je sinula ideja kako bismo mogli izraditi snjegoviće od Tetra Pak ambalaže i barem na taj način približiti osjećaj zimskih radosti. Naime, zbog klimatskih promjena vremenski uvjeti ne odgovaraju baš pojedinom godišnjem dobu. Svi se pitamo gdje su ta vremena kada bi zimi danima padao snijeg, a djeca bi po čitave dane uživala na svježem zraku i pravila velike snjegoviće.  Učenicima se ideja o izradi snjegovića odmah svidjela i bacili smo se na posao. 

I tako su  nastali naši Tetra Pak snjegovići uz mnogo zabave i pjesme: „Čuvajmo ga od vrućine, od vatre i kiše jer kad žarko sunce sine njega nema više. Snjegoviću, snjegoviću ti si slika zime, snjegoviću, snjegoviću igrajmo se s njime.“

 

NAZIV PROJEKTA: Eko paket

NAZIV ŠKOLE: Osnovna škola Visoko

KATEGORIJA UZRASTA:  5. – 8.. razred ( Projektna grupa)

NAZIV TEME: klimatske promjene

MENTOR: Alenka Stričak

AKTIVNOSTI TIJEKOM PROJEKTA

Polaznici Projektne grupe su učenici od 5. do 8. razreda.  Kroz program Projektne grupe provodimo razne aktivnosti i projekte. Kad sam učenicima predstavila Eko paket projekt odmah su krenuli sa idejama. Na početku projekta razgovarali smo o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene  Tetra Pak ambalaže  i odgovornog ponašanja prema prirodi. Polaznici Projektne grupe marljivo su skupljali ambalažu i na pravilan način je zbrinuli. Jedan dio smo odvojili kako bi napravili nešto novo, lijepo i korisno. S obzirom da su tema projekta klimatske promjene, učenici su odmah krenuli s idejom o izradi pingvina od Tetra Pak ambalaže. Učenici su malo istraživali o toj tematici i otkrili kako zbog globalnog zatopljenja nestaje dragocjeno kopno na kojem neke vrste pingvina podižu svoje mladunce, dok su druge ostale bez izvora hrane zbog pretjeranog izlova povezanog s pomicanjem ledene površine. Najnovije istraživanje je pokazalo kako svakih 0,26 dodatnih stupnjeva Celzijevih uzrokuje pad pingvinske populacije za 9 posto. To znači da će se pingvini suočiti s opasnim smanjenjem broja populacije. Upravo zbog tih podataka mi smo odlučili izraditi Tetra Pak pingvine i barem na taj način povećati njihov broj. Kroz ovaj dio projekta učenici Projektne grupe mnogo toga su naučili o Tetra Pak ambalaži. Zabavne aktivnosti i edukativne radionice o očuvanju okoliša provode se u svakoj učionici naše škole te se veselimo sljedećoj temi ovog projekta…

Više o samom projektu Eko-paket možete pročitati na sljedećoj web stranici  http://www.eko-paket.hr/

 

CHRISTMAS PROJECT- 2013.

Christmas is coming soon. Let's send Christmas cards with a smile from Europe

 

Polaznici „Projektne grupe „ koju vodi učiteljica engleskog jezika Alenka Stričak,uključili su se u međunarodni  projekt pod nazivom „Christmas is coming soon. Let's send Christmas cards with a smile from Europe.“Projekt je objavljen na e-twinning portalu koji je namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. eTwinning je jedna od aktivnosti potprograma Comenius, Programa za cjeloživotno učenje.

Cilj projekta je usavršavanje vještina i sposobnosti stranih jezika,upoznavanje učenika sa različitim kulturama i običajima,međunarodna integracija odgojno-obrazovnih ustanova,razvijanje svijesti o potrebi poznavanja stranih jezika kako bi učenici mogli sklapati prijateljstva u stranim državama,izražavanje lijepih želja i pozdrava,te poticanje suradnje između škola u Europi.
Uvodni dio projekta je vezan uz upoznavanje učenika sa e-twinning programom te razrada projekta u detalje. U projekt je uključeno 16 škola(država):Poljska(autor projekta-Barbara Maciejewska Kudra),Francuska(tri škole;autor projekta-Veronique Sarrere),Armenija, Finska, Norveška, Grčka,Italija(tri škole),Češka(dvije škole),Njemačka, Portugal,Španjolska i Hrvatska(OŠ Visoko).
Glavni dio projekta odnosio se na izradu različitih božićnih čestitaka u kojem su učenici izrazili božićne i novogodišnje želje na svom materinjem ili engleskom jeziku. Nakon toga poslali smo na svaku školu koje sudjeluju u projektu 3-4 čestitke. Rok za slanje bio je 20.11.2013. U dogovoru sa svim školama trebalo je izabrati najljepšu čestitku svojih učenika te je objaviti na e-twinningu gdje će sve škole glasovati i odlučiti čija čestitka je najljepša. Pobjednik dobiva posebno priznanje kojeg su osmislile autorice projekta.
Ovaj tjedan na našu školu pristigle su božićne čestitke iz Italije, Grčke, Poljske, Češke,Francuske i Njemačke. Naši učenici su bili iznimno sretni i ponosni , a to je znak da je cilj ovog projekta uspio. I za kraj želimo Vam svima Čestit Božić i sretnu novu godinu!

 

 preskoči na navigaciju