preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

 
Mi jedemo odgovorno

 

24.listopada 2015. godine u Zagrebu održan je prvi seminar za koordinatore eko projekta Mi jedemo odgovorno u kojem sudjeluje 20 Eko-škola koje će tijekom nastavne godine 2015/2016. realizirati ovaj projekt financiran od strane Europske komisije kao globalni akcijski orijentiran odgojno obrazovni program u sklopu Europske godine za razvoj (2015). Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u EU ka izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju, poznatih 7 koraka Eko-škole, mladi će razvijati kritičko razmišljanje, znanje, vještine i stavove te postati globalni građani i izazvati sami sebe da usvoje nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike.

 

  Predstavnice naše škole na seminaru su bile Nada Horvat, ravnateljica i Alenka Stričak, učiteljica engleskog jezika.

Hrana je u središtu našeg života; i to na mnogo više načina od  dobrohotnog utjecaja hrane na naš mozak i tijelo. Poznato je da je hrana super konektor između ljudi, pa čak i između društava i da trenutno vrlo raznolika paleta prehrambenih proizvoda i recepata putuje svijetom i svakodnevno se koristi. Manje je poznata činjenica da je način na koji proizvodimo, razmjenjujemo i konzumiramo hranu ključ za sve globalne izazove čovječanstva. Naše odluke o hrani izravno utječe na zdravlje našeg planeta (vodu, tlo, ekosustav, bioraznolikost, korištenje energije, itd), klimatske promjene, smanjenje siromaštva, daljnji razvoj i rast populacije i javno zdravstvo.

Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri naših prehrambenih navika. Naravno, sve počinje s izborom hrane koju konzumiramo i nekoliko pitanja: što jedem, koliko otpada produciram, odakle dolazi moja hrana, kako je moja hrana proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet? Potraga za odgovorima na ova pitanja je iznimno uzbudljivo i prosvjetljujuće putovanje. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje ćemo poduzeti kako bi učinili razliku i postigli globalnu promjenu bez da se pomaknemo s mjesta na kojem stojimo.

 

Ciljevi seminara

. seminar namijenjen nastavnicima i odgojiteljima, koordinatorima odgovornim za realizaciju ovog programa u Eko-školam u Republici Hrvatskoj.

Cilj seminara je pomoći sudionicima da:

- razviju nove spoznaje o potrošnji hrane i širim učincima hrane na ljude i okoliš

- definiraju što znači biti odgovoran potrošač (ključna znanja, stavove, vještine)

- definiraju što znači integrirati globalni razvoj i perspektive obrazovanja za okoliš te kako to učiniti

- primjene metodologiju  Programa “ Mi jedemo odgovorno“ u svojim odgojno obrazovnim ustanovama

 

Predavači

Josip Gregac (Udruga Lijepa Naša) – voditelj projekta

Anita Šetić (Udruga Lijepa Naša) – voditelj programa Međunarodne Eko-škole u Republici Hrvatskoj

Teuta Skorin (Udruga Lijepa Naša) – stručni suradnik

Irena Vukmanov Šimokov – Udruga Fair Trade Hrvatska

 

AKTIVNOSTI TIJEKOM PROJEKTA U NAŠOJ ŠKOLI

 

27.11.2015. oformili smo Eko-odbor kojeg sačinjavaju sljedeći članovi:

 

UČITELJI I STRUČNI SURADNICI

Alenka Stričak, voditeljica projekta

Nada Horvat, ravnateljica škole

Tibor Martan, pedagog

Đurđica Ožegović, učiteljica 1. razreda

Metka Adela Metlikovec, učiteljica 2. razreda

Barbara Šegović, učiteljica 3. razreda

Silvija Preložiček, učiteljica 4. razreda

Valentina Detelj, razrednica 5. razreda

Maja Grd, razrednica 6. razreda

Spomenka Kos, razrednica 7. razreda

Zlatko Rusan, razrednik 8. razreda

UČENICI

1. razred

Anastazija Futač

Patrik Bukovčak

Lorena Kuzmić

2. razred

Leon Havojić

Sara Havojić

Luka Hrvoić

3. razred

Antonio Kračić

Maja Benčak

4. razred

Tina Modrić

Lorna Mateković

5. razred

Magdalena  Hegedić

Izabela Pomper

Edita Baneković

6. razred

Valentina Kuzmić

Paula Hadrović

Anita Platnjak

7. razred

David Klimpak

Anamarija Bočkaj

Petra Pomper

8. razred

Ivan Zidarić

Ana Mužina

Marija Tukša

 

S učenicima članovima Eko-odbora  radionicu-dodjelu uloga održala je  voditeljica projekta Alenka Stričak. Od sada pa nadalje učenici će dio aktivnosti raditi u svom timu. Timovi su sljedeći:kuhar-vođa tima, dobavljač-tražitelj informacija, moderator-oblikovatelj tima, eksperimentalni kuhar-izvor ideja, menadžer-razvrstavatelj ideja, kritičar informator, fotograf-dokumentarist i tajnik.

ČLANOVI EKO-ODBORA I OPIS NJIHOVIH ULOGA:

PRVI RAZRED                                                                               

Anastazija Futač- MODERATOR- OBLIKOVATELJ TIMA

Patrik Bukovčak- EKSPERIMENTALNI KUHAR – IZVOR IDEJA

Lorena Kuzmić- MENADŽER- RAZVRSTAVA IDEJE

DRUGI RAZRED

Sara Havojić - MODERATOR- OBLIKOVATELJ TIMA

Leon Havojić- FOTOGRAF- DOKUMENTARIST

Luka Hrvoić- KUHAR- VOĐA TIMA

TREĆI RAZRED

Maja Benčak- TAJNIK

Antonio Kračić- KRITIČAR-INFORMATOR

ČETVRTI RAZRED

Tina Modrić- DOBAVLJAČ-TRAŽITELJ INFORMACIJA

Lorna Mateković - DOBAVLJAČ-TRAŽITELJ INFORMACIJA

PETI RAZRED

Edita Baneković - TAJNIK

Magdalena Hegedić - KRITIČAR-INFORMATOR

Izabela Pomper- TAJNIK

ŠESTI RAZRED

Paula Hadrović - MENADŽER- RAZVRSTAVA IDEJE

Valentina Kuzmić - MENADŽER- RAZVRSTAVA IDEJE

Anita Platnjak - DOBAVLJAČ-TRAŽITELJ INFORMACIJA

SEDMI RAZRED

David Klimpak - FOTOGRAF- DOKUMENTARIST

Petra Pomper- KUHAR- VOĐA TIMA

Anamarija Bočkaj-  KUHAR- VOĐA TIMA

OSMI RAZRED

Ana Mužina - EKSPERIMENTALNI KUHAR – IZVOR IDEJA

Marija Tukša - MODERATOR- OBLIKOVATELJ TIMA

Ivan Zidarić - EKSPERIMENTALNI KUHAR – IZVOR IDEJA

Učenici su  na radionici izradili svoje osobne iskaznice. Da bi iskaznice izgledale uvjerljivo, doprinos su dali napredni tehničari koji su iskaznice plastificirali kako bi bile trajnije.

 

ANALIZA HRANE

Kada želimo nešto promijeniti, dobro je utvrditi kakvo je trenutno stanje, te naše sljedeće korake temeljiti na tome. Isto vrijedi i za odgovorno konzumiranje hrane. Stoga smo zapoĉeli s analizom hrane.Učenici su ispunjavali on-line anketu kako bismo saznali  što radimo dobro, a što trebamo poboljšati.

Anketu o prehrani u našoj školskoj kuhinji proveli su članovi Eko-odbora u suradnji s kuharicom Anđelkom Havojić. Anketiranje je fotoaparatom zabilježio član Eko-odbora, fotograf David Klimpak:

Nakon prikupljanja podataka, podatke ćemo obraditi i analizirati te na osnovu analize napraviti Plan djelovanja.

 




preskoči na navigaciju