preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

POVIJESNI DIO ZADRUGE

1878. godine na zemljištu koje je pripadalo učitelju, uređen je mali CJEPILJNJAK, a nastojanjem učitelja 1880. izgrađen je drveni PČELINJAK.

1882. godine  uređen je i „mali pokusni VRTIĆ“  u kojem su se djevojke podučavale praktičnom vrtlarstvu.

1883. godine  djevojke su podučavane ručnom radu i  16. kolovoza prigodom konačnog ispita upriličena je izložba radova koje su djevojke radile pod vodstvom učiteljice Antune Kumrić. Izloženi su dijelovi visočke  narodne nošnje i to muška košulja, muške gače, ženska suknja, oplećak, ženska pregača, ženski prsluk, ženska podsuknja i poculica.

Osim toga bilo je izloženo i „37 komada bielih šupljikavih rubaca /peča/, 12 kom. šupljikavih ogrlića za svećenički kolar, 40 kom. kačkanih ušitaka za jastučnice, 2 kom. kačkanih čilima za stol sa vezanim rojtami, pokrivač kačkani za krevet, 6 metara kačkanih čipaka iz megnardisa, 10 metara čipaka za navlaku pokrivača, 10 metara čipaka  za odielo u 2 boje, 6 kom. kačkanih povezica za čarape, 2 kom. kačkanih prekoramica za gospodu, 14 pari pletenih čarapa, kačkanu kesu za novce i kačkani pladanj za posjetnice pa još nekoje malennkosti.“

1884. godine Školska općina uzima za 50 forinti na godinu u najam na 12 godina zemljište župnika za školski vrt.

18. svibnja 1884.  Križevačka podžupanija određuje da je ŠKOLSKI VRT UZORNI,

a učitelj za prvouređenje dobiva 100 forinti.

11. kolovoza 1885. godine  klesar Franjo Delgalo poklonio je školskom vrtu kameniti stol. Isti je dan stolar Gabro Resz  poklonio trobojni drveni stup s natpisom „Školski vrt“.

  1. godine ravnatelj škole Dragan Herceg primio je od županijske oblasti po visokoj Kraljevskoj zemaljskoj vladi pohvalni dekret u kojem se pohvaljuje  marljivo nastojanje u uređenju školskog vrta posebno u voćarstvu i povrtlarstvu.
  2. ustrojen je i LOZNJAK za podučavanje mladeži u uzgoju američke loze.

Cijepovi uzgojenih voćaka u cjepiljnjaku  dijeljeni su svake godine među školsku mladež - tako je 1889. godine podijeljeno  80 komada jabuka, 29 komada krušaka, 9 trešanja i dvije šljive,   1893. godine 267 komada voćaka….

ZANIMLJIVOST: U školskom vrtu uzgajan je  dud iz sjemena te je samo 1891. godine razdijeljeno 61 stablo duda  /53 stabla posađena su u Sakačevom selu uz novouređenu kotarsku cestu/. 1895. godine netko je tijekom noći posjekao 170 komada dudova, krivac nikad nije pronađen, no dud se od tog vremena više ne uzgaja u školskom vrtu zbog velikog razočaranja učitelja, već se naglasak stavlja na uzgoj voćaka i cjepova američke loze.

Od 1939. godine u školskom vrtu uzgaja se povrće i voće.

U školskoj godini 1952./53. u nižim razredima ručni rad je propisan kao obvezan.

U proljeće 1957. godine nastavnički zbor oformio je „Dječju zadrugu“ s ciljem upućivanja mladih u suvremenu proizvodnju, a iste je godine za uspješan rad i zalaganje u poljoprivredi Dječja zadruga dobila prvu nagradu u kotaru Varaždin u iznosu od 15 000 dinara. Zaslugom i entuzijazmom Rušec, Ivana podignut je prvi plantažni vinograd u Visokom.

1884. godine odlukom Vijeća nastavnika ponovo je oživio rad učeničke zadruge koja je kroz jedan period prestala s radom. U zadrugu su bila uključena 23 učenika i to u cvjećarsku, povrtlarsku i voćarsko-vinogradarsku sekciju.

Od 1990. do 2003. godine Učenička zadruga privremeno ne djeluje – ponovo je intenziviran njezin rad   30. listopada 2003.godine.

 

Danas je u učeničku zadrugu uključeno  87 učenika, a djeluju slijedeće sekcije:     

       a) Poljoprivredna sekcija

       b) Mali ekolozi

       c) Drvo nade

       d) Etno grupa

       e) Napredni tehničari

       f) Projektna grupa

 Poljoprivrednu sekciju vodi učitelj Zlatko Rusan. Navedena sekcija broji 22 učenika - zadrugara koji se brinu za školski voćnjak od 4396 m2, školski vrt od 2032 m2te vinograd (dar crkve  sv. Trojstva) našoj školi od 2 242 m2.

U novije vrijeme, točnije 2010. godine, u zgradi HRT-a održana je dodjela nagrada za najljepši školski vrt,a u konkurenciji osnovnih škola prvonagrađena je upravo OŠ Visoko.

 

 

Nekoliko fotografija naših prijašnjih aktivnosti:

 

 

 

 

Prodajna izložba u prostoru OŠ Visoko

           

Sudjelovanje voditelja na stručnim usavršavanjima kako bi inplementirali nove kreativne mogućnosti:

 

 

Sve aktivnosti UZ Lipa možete vidjeli na You Tube - u ako upišete Lipa sve aktivnosti, Zlatko Rusan ili direktno upišete link:

https://www.youtube.com/watch?v=d7QM5maV5y0

  Bitka za Canjevo-0.flv
 Izvjesce UZ 2016 - AKTUALNO.doc
 NAJPOZNATIJA JELA VISOCKOG KRAJA - Letak.doc
 PLAN I PROGRAM UCENICKE ZADRUGE LIPA.doc
 Popis biljnih vrsta u okolisu skole Visoko za izradu kartica.doc
 Povijest UZ Lipa i proizvodi.docx
 Puzzle - faze rada.docx
 Ucenicka zadruga Lipa.ppt
 prezentacijA ZA SMOTRU.ppt
preskoči na navigaciju