preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Visočka narodna nošnja

Visočka narodna nošnja popularno nazvana “belina“  ures je visočkog kraja.

 

Ženska narodna nošnja je sašivena od bijelog platna i to: „sponjače“  (podsuknje), ženske „robače“  (suknje) koja je straga nabrana u sitne nabore " falde", „fortuna“ (pregače) koji po rubovima obično ima ručno izvezenu „šlingu“.

Na nogama se nose ili bijele „dokolenke“ (čarape) ili bijele „štrample“  te crne cipele.

 

Gornji dio nošnje se sastoji od: bijelog „oplečka“  (košulje) sa širokim rukavima koji su na ramenima spljošteni unatrag, a ispod brade zakopčani ukrasnom „iglicom“ (brošem) te ženskog „lajbeka“ (prsluka) koji je u današnje vrijeme obično sašiven od plave svile s ušivenom ukrasnom trakicom po svim rubovima.

 

Mlade djevojke do udaje nose kosu počešljanu u pletenice spuštene niz leđa koje su ukrašene crvenim „pantlekima“  (ukrasnim trakicama) dok udane žene nose „paculjicu“, ručno izrađeni ukras za glavu, a još starije gospođe i „peču“  (prozirnu maramu) preko cijele glave te vezanu ispod vrata.

 

Muška narodna nošnja ne odskače od drugih nošnji u hrvatskim krajevima, a sastoji se od: muških „gača“ ( bijelih hlača), muške „robače“ (košulje) te tamnog, obično crnog „lajbeka“ (prsluka). Na glavi se nosi „škljak“ (šešir) koji može biti okićen trakicom ili kakvom kiticom od bušpana. Na nogama se nose crne cipele ili čizme.

 

Danas se narodna nošnja nosi u raznim svečanim prilikama kao što su: proštenja, veći crkveni blagdani, kod raznih hodočašća te na školskim priredbama.

 

 

 

 

 

 

 
preskoči na navigaciju