preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Etnografska zbirka Osnovne škole Visoko

 

Etnografska zbirka smještena u holu Osnovne škole Visoko ima za cilj revitalizaciju i promicanje tradicijske kulturne baštine visočkog kraja te razvijanje svijesti učenika o estetskoj i kulturnoumjetničkoj vrijednosti materijalnih ostataka iz dalje i bliže prošlosti, poticanje pojedinaca na njihovo prikupljanje, što znači spašavanje od propadanja te razvijanje interesa za tradicijske obrte, rukotvorstvo, narodna vjerovanja i običaje.

Osjećaj za kulturnu baštinu i prepoznavanje ugroženosti etnografske građe na terenu i nužnost njezinog smišljenog prikupljanja prisutni su u Osnovnoj školi Visoko već duži niz godina. Povremenom sakupljačkom aktivnošću prikupljeni su brojni predmeti koji svjedoče o prošlosti visočkog kraja. Najbrojniji su predmeti lončarske proizvodnje s tradicijskim oblicima posuda za pripremu i pohranu hrane i pića rađeni na lončarskom kolu. Vrijedna su i drvena pomagala nužna za proizvodnju tekstila: kolovrat, preslica, tklačka daščica i češalj tkalačkog stana. Od dijelova kućnog inventara zastupljena su drveni predmeti potrebni pri pripremi i pečenju kruha (drveni stol za miješanje kruha, drvene posude za oblikovanje kruha – struganje i drvene lopate, lopari, za stavljanje i vađenje kruha iz krušne peći).  Sustavnim prikupljanjem etnografske građe unatrag dvije godine prikupljene su narodne nošnje, pokućstvo, sakralni predmeti i poljodjeljske sprave.

 Predmeti su izloženi u skladu s njihovom izvornom namjenom pa je tako osmišljen stambeni prostor s pokućstvom i ostava s različitim spravama i alatima. „Prirodnost“ ovog ambijenta zasigurno ima visoku dokumentarnu i edukativnu vrijednost što prepoznaju brojni posjetitelji škole i svi oni koji se bave kulturnom baštinom.

Osim za potrebe prigodnih izložbi, predmeti se koriste i za demonstraciju različitih rukotvornih vještina. Prezentacija brojnih tradicijskih poslova i umijeća nebrojeno je puta izvedena na školskim priredbama, Županijskim smotrama učeničkog zadrugarstva, Županijskim smotrama povodom Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje, LiDraNu…

 

 

 preskoči na navigaciju