preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Rad na projektu
Budući da je naš cilj profiliranje škole kao središta informatičkih zbivanja Općine Visoko, prijavom našeg projekta (svibanj 2008.) započeli smo i aktivnosti na postepenoj realizaciji projekta, naravno, nadajući se da će projekt biti prihvaćen i potpomognut financijski. Tako smo u studenom 2008. mještanima Općine Visoko poslali anketu kojom smo ispitali ima li uopće interesa za informatičko osposobljavanje. Vratilo nam se 45 potvrdnih anketa, što nas je obradovalo, budući da se radi o siromašnoj općini u kojoj živi pretežno stanovništvo niske obrazovne strukture. 2. veljače 2009. godine na WEB stranici Ministarstva objavljena je Odluka kojom je naš projekt odobren.
 
10. veljače 2009. u školi smo održali zajednički sastanak svih zainteresiranih polaznika informatičkog osposobljavanja i tada su se profilirale dvije skupine polaznika: prva skupina koja je željela samo osnovno informatičko osposobljavanje i druga skupina koja je željela osposobljavanje za ECDL start diplomu. Ujedno svi zainteresirani korisnici željeli su što prije započeti s edukacijom.
 
1.      Prvu skupinu koja je željela naučiti samo osnove rada računalom ( 25 polaznika) zbog veličine i različitog predznanja podijelili smo u dvije grupe. Budući da tada još nismo znali kada će biti potpisan Ugovor i kako će vremenski ići financiranje, naš učitelj informatike prihvatio je da će u popodnevnim satima, kada nema nastave, dva puta tjedno po dva školske sata besplatno održavati tečaj za zainteresirane korisnike. Budući da se radi o osnovnim znanjima, za rad smo koristili postojeću staru informatičku učionicu.
           Ukupno je održano 40 sati nastave.
 
 
EVALUACIJA RADA:
Po završetku tečaja polaznici su ispunjavali Evaluacijsku listu te su rezultati evaluacije sljedeći:
1.      Kojom ocjenom biste ocijenili stručnost i metodičnost profesora koji vas
      je vodio kroz informatičko osposobljavanje (skala ocjena od 1-5)?
Polaznici su ocijenili ocjenom 4,92.
 
2.   Kako biste ocijenili korisnost stečenih znanja i vještina?
Polaznici su ocijenili ocjenom 4,76.
 
            3.   Kako biste ocijenili zadovoljstvo edukacijom u našoj školi?
Polaznici su ocijenili ocjenom 4,84.
 
4.      68% polaznika ujedno je izjavilo da je zainteresirano za nastavak
              informatičkog osposobljavanja u školi.
 
2.      Drugu skupinu činili su polaznici koji su bili zainteresirani za edukaciju za stjecanje ECDL diplome
 
 
Da bismo to polaznicima omogućili, stupili smo u kontakt s AZROM d.o.o. Agencijom za razvoj Varaždinske županije i u dogovoru s njima organizirali tečaj. Tečaj je vodio predavač ovlaštenog Testnog centra Elektrostrojarske škole Varaždin Bojan Lacković. 
Tečaj se održavao u našoj školi u postojećoj staroj informatičkoj učionici, u večernjim satima (od 18.00 do 21.00), osim modula Interneta kojeg je teže održavati u našoj školi, budući da imamo vrlo lošu ISDN vezu koja često puca i gotovo je nemoguće raditi u mreži pa je taj dio održan u Elektrostrojarskoj školi Varaždin. 
Polaznici su radi lakšeg rada isto bili podijeljeni u dvije grupe. Ukupno je realizirano 60 sati nastave po grupama ili sveukupno 120 sati nastave. Cijena tečaja po polazniku bila je 2.340,00 kuna što su polaznici uplaćivali direktno AZRI. Cijena tečaj bila je značajno manja jer polaznici nisu imali dodatnih većih troškova prijevoza.
 
EVALUACIJA RADA:
Svi polaznici tečaja stekli su ECDL start diplomu.
 
         Tijekom drugog kvartala nastavili smo s uređenjem učionice – završeni su svi radovi postavljanja elektroinstalacija kao i telefonskih instalacija, postavljen je i sustav video nadzora te uređena učionica.
 
 
 
 
Budući da je naš učitelj informatike,  kada se zaposlio, bio pripravnik, tijekom ovog perioda pripremao se za polaganje pripravničkog staža, ali je i položio ispite za propisanu ECDL start diplomu  kako bi mogao nastaviti s  potrebnom edukacijom za predavača ECDL tečaja. Osim toga,  uspostavili smo suradnju s Elektrostrojarskom školom Varaždin te smo dobili certifikat kojim naša škola postaje Podružnica ovlaštenog Testnog centra te škole, tako da će se ubuduće tečajevi kompletno moći održavati u našoj školi.
 
 
    
        
        Tijekom trećeg kvartala (prosinac 2009., siječanj i veljača 2010.) nastavili smo intenzivno raditi na našem cilju – profiliranju škole kao središta intelektualnih  i kulturnih zbivanja  u Općini s naglaskom da škola postane  središte  širenja informatičkih znanja. Uspostavili smo suradnju s Applom kao  vodećim liderom multimedije. Uspostavili smo suradnju i s izdavačkom kućom PRO-MIL  i Općinom Visoko te smo zajednički pokrenuli edukaciju učenika  za stjecanje E-Kids diplome. Tijekom ovog kvartala  formirana je grupa od  20 učenika. Nova grupa učitelja završila je i stekla ECDL start diplomu tako da je sada u školi po europskim standardima  informatički educirano  ukupno  15   od     25  djelatnika škole. Osim toga naš učitelj informatike položio je stručni ispit kao i  sve propisane ispite za predavača i voditelja tečaja po ECDL standardima.
 
 
              
         Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2010. započeli smo s edukacijom za stjecanje E-Kids diplome. Grupa od 20 učenika polazila je 24 sata  informatičkog osposobljavanja  u popodnevnim satima te su svi uspješno položili ispit i stekli  E-Kids potvrdu. Potvrde su date na verifikaciju u  Hrvatski informatički  zbor u Zagreb te će na svečanom otvorenju Regionalnog trening centra učenicima biti uručene diplome koje su stekli.  Tečaj je vodio naš informatičar, a  tečaj je u  50 % -tnom iznosu financirala  Općina Visoko. Tečaj su polazili: Branko Škrpec, Mihael Platnjak, Dominik Čehulić, Petra Hadrović, Ivana Horvat, Karmen Baneković, Valerija Bočkaj, Mario Kušić, Matej Budanec, Doroteja Klasić, Dino Baneković, Karla Mrazović, Margareta Petrinjak, Antun Gustav Kos, Karlo Mrazović, Ivan Pavliček, Filip Hadrović, Monika Petrinjak, Kristina Platnjak i Veronika Babok.
 
 
 
          U utorak, 1.lipnja ove godine  menadžer Applea  Željko Milić održao je tečaj rada na Mac-u zainteresiranim djelatnicima škole koji su se opredijelili da  će se u svom budućem radu više koristiti i baviti multimedijom.
 
 
 
 
Ipak, da najbrže uče najmlađi pokazalo se i ovom prilikom – učenici su se vrlo brzo sprijateljili s MacBook-om.
 
 
 
 
 
 
         Prikazani rezultati su nastali u okviru projekta primjene informacijske tehnologije „iZajednica Visoko“ (2008-148) uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
 
 
Kontinuirano održavamo tečajeve informatičkog osposobljavanja, tako su u tijeku dvije radionice za učitelje naše škole , uređivanje web stranice škole te osnove informatike.
 
Učitelji postaju E- učitelji
U današnje vrijeme, kada je informatičko znanje neophodo u bilo kojem aspektu djelovanja pa tako i u školstvu gdje se učitelji susreću s informacijskom tehnologijom u vidu  eMatice, CARNetovih usluga uređivanja web stranice, administriranja korisnika u HUSO sustavu, različitih online edukacija te najnovije aplikacije CARNeta, e-Dnevnik, samo su potvrda da je ulaganje u informatičko znanje neminovno, bilo da se radi o mlađem kadru učitelja ili onih s poduljim radnim iskustvom.
 
Iz tog smo razloga tijekom ove školske godine nastavili s informatičkim tečajevima za učitelje naše škole kako bi spremni dočekali izazove koji slijede od sljedeće školske godine.
 
Tečajevi su se odnosili na rad u cms sustavu uređivanja web stranica, osnove rada s datotekama i mapama, upoznavanje s mogućnostima interneta te korištenje gore navedenih  Carnetovih aplikacija .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Projektom „iZajednica Visoko“ željeli smo da škola bude mjesto gdje će  različite generacije  moći proširivati i stjecati nova informatička znanja radi lakšeg obavljanja poslova, ali i radi stjecanja znanja i vještina kojima će biti konkurentniji na tržištu rada.

I ove godine,  osim edukacije učenika i djelatnika škole, ponovo smo omogućili stjecanje informatičkih kompetencija mještanima Općine Visoko koji su pohađali i uspješno završili  ECDL edukaciju u trajanju od 2 mjeseca.

Uspješno su položili 4 modula :

Korištenje računala i upravljanje datotekama

Obrada teksta

Tablične kalkulacije

Rad u mreži i Internet

 

Na taj su način dobili diplomu kao međunarodno priznatu potvrdu informatičke pismenosti.

Tečaj su pohađali  :

Nadica Mateković, Vladimir Hegedić, Gordana Hadrović, Zvonko Stričak, Valentina Modrić, Kristijan Deglin , Jasmina Mateković, Jelena Kušić i Josip Pavliček .

 

Čestitke svima na trudu i uspješno položenim ispitima.

 

 Prikazani rezultati su nastali u okviru projekta primjene informacijske tehnologije „iZajednica Visoko“ (2008-148) uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

 
 
 
 
 


preskoči na navigaciju