preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Svjetski dan voda


Kreativno-edukativne radionice posvećene zaštiti vode

Obilježavanje Svjetskog dana voda prilika je za naučiti nešto više o vodi i uočiti svrhu njezina očuvanja kao važnog prirodnog resursa. Ove je godine Svjetski dan voda bio posvećen otpadnim vodama. Kada je riječ o otpadnoj vodi svi smo mi zagađivači jer pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav. Potreba za obradom otpadne vode je rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenija i da 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi. Pažljivom potrošnjom i ponovnom uporabom otpadne vode doprinosimo njezinom očuvanju i zaštiti.

Svjetski dan voda obilježen je i u našoj školi Projektnim danom odnosno nizom zanimljivih radionica. Za učenike nižih razreda organizirano je šest radionica. Učenici prvog razreda proučavali su sa svojom učiteljicom Silvijom Preložiček upotrebu vode u kulinarstvu te se okušali u pripremi slastica koje su zbog uporabe vode prozvali vodenjakima. U pripremi slastice učenicima su pomagale mame. Gotove slastice bile su dostupne za degustaciju svim učenicima i djelatnicima naše škole.

Učiteljica Đurđica Ožegović je u svojoj radionici učenike povela na zanimljivo putovanje od izvora do ušća. Putovanje je predočeno izradom plakata.

Pod vodstvom učiteljice Metke Adele Metlikovec učenici su stvorili animiranu Bajku o vodi u kojoj je glavni lik bio jadranski dupin kojeg su u suradnji s udrugom „Plavi svijet“ s Malog Lošinja usvojili učenici trećeg razreda.

Dekorativne mogućnosti sitnog plastičnog otpada učenicima je predstavila učiteljica Barbara Šegović. Tijekom radionice izrađene su različite lutke, košarice, cvijeće, ptice i kolica.

Tajanstveno morsko dno bogato životom i morskim biljem istražili su učenici predvođeni učiteljicom engleskog jezika Alenkom Trtinjak. Rezultat njihova rada zanimljive su papirnate instalacije morskog života u holu škole.

Vjeroučiteljica Kristina Kožić svoju je radionicu posvetila Africi u kojoj je nedostatak pitke vode veliki problem s kojim se siromašno stanovništvo svakodnevno susreće. Različitim igricama, fotografijama, filmovima i PTT prezentacijama nastojala se pobuditi učenička empatija prema vršnjacima u potrebi.

U radu radionica sudjelovali su i gosti, učenici nižih razreda Osnovne škole Breznički Hum.

Učenici viših razreda svoja su znanja o vodi provjeravali i dopunjavali u četiri radionice. Učitelj matematike i tehničke kulture Zlatko Rusan predvodio je radionicu o gustoći vode i ubrzanju gravitacije, dok je učiteljica geografije Mihaela Maček učenike naučila izrađivati geografske karte primjenom vune i papira.

Kako napraviti vrt u boci te kako ga održati zdravim i zelenim koristeći niti vune kao vodič vode za natapanje učenicima je prezentirala učiteljica njemačkog jezika Marina Božić.

Učiteljica hrvatskog jezika Maja Grd vješto je povezala Svjetski dan voda i Svjetski dan kazališta dramskom radionicom čiji je rezultat bila kazališna igra „Vodena kapljica“.

Sve radionice bile su pomno praćene i dokumentirane od strane polaznika informatičke grupe pod vodstvom učitelja informatike Tomislava Vertuša. Mladi informatičari također su izradili statistiku potrošnje energenata u školi uspoređujući rezultate potrošnje energenata prošle i ove godine.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tibor Martan   datum: 23. 3. 2017.

Kontakt

Osnovna škola Visoko

  • Telefoni:

  •  042 / 628-150 (centrala)

  •  ​042 / 628-113 (ravnateljica)

  • Fax:

           042/628-180 

             042/628-150 kućni 107

            

          Saznaj više


Tražilica

Važni dokumenti

Važne web stranice

 

 

 

 

  


Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Informatičke stvari

Časopisi
 • Bug
 • Vidi
 • Enter

IQ testovi
 • IQ

Portali vezani uz školu
 • Carnet
 • Matica
 • T-com

Škole naše županije

Zadaci za vježbanje


Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 11. 2009.

Ukupno: 164809
Ovaj mjesec: 534
Danas: 1
preskoči na navigaciju