preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Humanitarne aktivnosti tijekom prosinca


Osjetljivi na potrebe drugih

Već tradicionalno prije svakog Božića, u vremenu kada postajemo osjetljiviji za potrebe drugih, u našoj su se školi krajem prosinca održale dvije velike humanitarne aktivnosti.

Jedna od njih bilo je prikupljanje novčanih sredstava za socijalno najugroženije hrvatske obitelji u sklopu Caritasove božićne akcije „Za 1000 radosti“ pod geslom „DARuj i obRADuj“. Učenici su kupnjom prigodnih naljepnica, a i narukvica koje su preostale od prošlogodišnje akcije uspjeli prikupiti 650.00 kn. Polovica iznosa bit će uplaćena na žiro-račun Hrvatskog Caritasa, a druga polovica iskoristit će se za kupnju jedne Biblije koja je potrebna u nastavi, te za pomoć nekim učenicima slabijeg imovinskog statusa u našoj školi.

Druga je akcija prikupljanja sredstava bila usmjerena u daleku afričku zemlju Burkinu Faso, za čije vršnjake prikupljamo pomoć već nekoliko godina u sklopu programa UNICEF-a „Škole za Afriku“. No, ove je godine akcija bila posebna: naime, polaznici vjeronaučne grupe i učenici 8. razreda  su uz pomoć svoje vjeroučiteljice Kristine Kožić izradili od gipsa i obojali veliki broj svjećnjaka, anđela i ostalih ukrasnih predmeta uporabne vrijednosti prilagođenih božićnom i novogodišnjem vremenu.

Osim toga, učenici su donijeli u školu za prodaju veliki broj svojih igračaka s kojima se više ne igraju, a drugi su ih učenici mogli kupiti. Isto tako, na poziv vjeroučiteljice, brojne majke i bake ispekle su velik broj raznovrsnih ukusnih kolača koji su se također prodavali.

S obzirom na velik broj izrađenih predmeta od gipsa, uz koje su se našli i kalendari za 2018. g. koje je sa učenicima nižih razreda izradila naša vrijedna knjižničarka Valentina Matejak, straničnika, afričkih ogrlica, rabljenih igračaka i ukusnih kolača, prodaja je ovaj put potrajala puna 3 dana i to od 19. do 21. prosinca 2017.g.! Zbrajanjem prikupljenog novca došli smo do ukupnog iznosa od 1.424,00 kn! S velikom radošću i ponosom poslat ćemo prikupljena sredstva našim dalekim malim prijateljima u Afriku!

Ovim putem želim se posebno zahvaliti vrijednim majkama, očevima, bakama i djedovima koji su ispekli kolače ili su po djeci poslali novčana sredstva, te su na taj način podržali ove dvije akcije i nas, koji to s ljubavlju i strpljenjem provodimo u školama. Posebno se zahvaljujem svim djelatnicima škole na podršci i pomoći u ovim humanitarnim akcijama, koje će mnoge živote učiniti ljepšima i sretnijima. Najveću zahvalu iskazujem Valentini Matejak, kolegi pedagogu Tiboru Martanu i, naravno, našoj ravnateljici gđi Nadi Horvat, koja na sve načine daje veliku podršku ovakvim akcijama i uvijek motivira sve nas da činimo dobro. Hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u spomenute akcije! Bez vas ovakav uspjeh ne bi bio moguć!

                    Autorica teksta i fotografija: vjeroučiteljica Kristina KožićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tibor Martan   datum: 3. 1. 2018.
preskoči na navigaciju