preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Sveti Nikola-najdraži dječji svetac

Dolasku Svetog Nikole uvijek se najviše raduju djeca. Tako je bilo i u našoj školi.


Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u  3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu. Život mu je obilježila smrt oba roditelja od kuge i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Dio života  provodi u Palestini gdje živi samačkim životom. Vraća se te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kostu grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine. Brojne legende vezuju se uz Svetog Nikolu te je on svetac kojeg štuje katolička i pravoslavna crkva, a posebno mu se raduju djeca koja noć uoči blagdana Svetog Nikole stavljaju svoje čiste čizmice na prozore kako bi Sveti Nikola tijekom noći u njima ostavio svoje darove.

Već tradicionalno, i u našoj školi,  obilježili smo sjećanje na ovog velikog čovjeka i sveca priredbom, a zahvaljujući Općinskom vijeću i načelniku Općine sva djeca starosti do 15 godina dobila su i prigodne  poklone.

Kroz program su nas vodili Rafaela i Nikola, učenici 4. razreda.

Za zabavno ozračje dočeka pobrinuli su se učenici  1. do 4. razreda sa svojim mentorima, polaznici predškole kao i polaznici Društva naša djeca koje djeluje u našoj školi.

Brojni posjetitelji i ovaj puta ispunili su hol škole.

Uz recitacije, pjesme, igrokaz i ples  čekanje je brzo prošlo, 

a na pozornici se pojavio Sveti Nikola

Nakon obećanja da će biti dobri, slušati roditelje i učitelje te biti marljivi u školi, Nikola je svima podijelio darove.

Malo truda, volje i novaca potrebno je da se na simboličan način rasvesele mnogi. Sveti Nikola posebno veselje pričinio je najmlađima.

Stoga posebno hvala gospodinu Branku Matekoviću koji je utjelovio lik Svetog Nikole!

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nada Horvat   datum: 7. 12. 2017.
preskoči na navigaciju