preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Kako je obilježen Svjetski dan kravate

18. listopada po prvi puta obilježili smo Svjetski dan kravate.


Jedan od najomiljenijih modnih detalja - kravata - potječe iz Hrvatske. Kako kaže izvor: "Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima." (https://hr.wikipedia.org/wiki/Kravata). 

Da bi učenici  dobili informacije o popularnom modnom detalju pobrinula se učiteljica hrvatskog jezika Maja Grd, učiteljica razredne nastave Metka Adela Metlikovec i učitelj povijesti Marko Jurinjak. Tako su učenici četvrtog razreda uredili panoe prekrasnim likovnim radovima, a učenici sedmog razreda pobrinuli su se za povijesni pregled razvoja kravate kao i za literarnu stranu ovog omiljenog modnog predmeta. Nakon programa kroz koji su nas vodili Alen, Gabrijela, Marija i Doroteja, uslijedilo je natjecanje u vezanju kravate.

Najbrža u ispravnom vezanju kravate bila je učenica sedmog razreda. Bravo, Gabrijela!Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nada Horvat   datum: 22. 10. 2017.
preskoči na navigaciju