preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Shema školskog voća i povrća

U suradnji sa Savjetodavnom  služba - javnom ustanovom za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenje gospodaranja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika  provedene  su aktivnosti u sklopu nacionalnog projekta  Sheme školskog voća i povrća.


Naša škola od samih je početaka uključena u  nacionalni projekt Sheme školskog voća i povrća. Cilj  ovog projekta je podizanje razine svijesti o važnosti potrošnje voća i povrća kao izuzetno vrijednih nutritivnih namirnica, sprečavanje rasipanja hrane te promjene prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa šećera, soli i masti. S ciljem popularizacije konzumiranja voća i povrća učenici dobivaju jednom tjedno besplatan obrok voća ili povrća. Ove godine naša škola prijavila se na  Javni poziv za sudjelovanje u provedbi pratećih mjera te nam je odobrena prateća mjera:  Organiziranja nastave u vrtu. Kako škola raspolaže s više od  2 000 m2  vrta, ova nam je odobrena aktivnost odlično došla da lakše uredimo vrt kao i da ga kasnije lakše održavamo. Naime, u sklopu aktivnosti odobreno nam je 46 različitih sadnica voća te brojna oprema i vrtni alat.

U suradnji sa Savjetodavnom službom i voditeljem Davorom Brečakom, u četvrtak 18. svibnja održana je praktična nastava u vrtu. Nakon dogovora voditelja savjetodavne službe Davora Brečaka s ravnateljicom Nadom Horvat o planu sadnje sadnog materijala, pristupilo se aktivnostima.

Gospodin Brečak okupljenim je učenicima u vrtu održao predavanje i demonstrirao  pravilan  način sadnje te ukazao na  smjernice  koje su važne za uspješan uzgoj.

37 učenika  četvrtog, sedmog i osmog razreda uz pomoć gospodina Brečaka, spremačica, domara i učitelja posadili su sav sadni materijal.

Sada nam preostaje briga o mladim biljka kako bismo već sljedeće godine mogli uživati u slatkim plodovima voća koje smo posadili.

Sredstva za plaćanje troškova osigurana su iz Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda uz učešće od 10% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nada Horvat   datum: 22. 5. 2017.
preskoči na navigaciju