preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Kako sačuvati zdravlje i ljepotu zubi?

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja upozoreno je na zabrinjavajuće stanje oralnog zdravlja. Šestogodišnjaci u Hrvatskoj imaju u prosjeku čak 4  karijesa što našu zemlju po zdravlju  zubi djece i adolescenata svrstava među najgore zemlje u EU.  


Podatak da je Hrvatska po zdravlju zubi među najgorima u Europi začuđuje, obzirom da su  sva djeca do 18. godine oslobođena plaćanja stomatoloških usluga, dakle prevencija i liječenje su gotovo besplatni.

Karijes je najraširenija bolest od koje boluje do 90 posto cjelokupnog čovječanstva i osim što ugrožava zdravlje zuba i sluznice usne šupljine, ima veliki utjecaj i na kvalitetu života pojedinca.  U zaštiti oralnog zdravlja od presudne je važnosti prevencija. Briga o zdravlju zubi prvenstveno ovisi o svijesti roditelja na koji način će  poticati djecu na pravilnu higijenu  zubi od najranije dobi te koliko će redovito posjećivati stomatologa.
S ciljem poticanja na pravilnu higijenu zubi, učenici 1. – 4. razreda  naše škole u utorak, 21.3. kroz poučno predavanje, a kasnije i praktičnu radionicu četkanja zubića, imali su priliku naučiti koliko je važno  redovito prati zube te  kako to pravilno raditi.

Edukacija je ostvarena u suradnji s Domom zdravlja Varaždinske županije - službom patronaže. Radionicu je vodila Danijela Šavorić, prvostupnica sestrinstva.

Učenici 2. – 4. razreda sličnu radionicu imali su i prošle godine upravo s ciljem prevencije oralnih bolesti.  Kroz ovakve radionice  nastojimo učenike osvijestiti o važnosti pravilne i redovite higijene zubića.       

No, oralno zdravlje djece, naročito u mlađoj školskoj dobi, izravno ovisi o brizi roditelja. Stoga dragi roditelji, Vašim primjerom pokažite djeci što znači briga za zdravlje svojih zubi jer djeca najviše uče iz Vašeg primjera.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nada Horvat   datum: 22. 3. 2017.
preskoči na navigaciju