preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Vijesti

Posjet iz Cenacola


MLADI IZ ZAJEDNICE CENACOLO OPET SU BILI S NAMA!

            Učenike sedmog i osmog razreda naše škole u petak, 4. studenog 2016. g. posjetili su pripadnici Zajednice Cenacolo iz Varaždina. Pozvani su kako bi našoj djeci u sklopu sata vjeronauka, te u korelaciji sa mjesecom borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca svojim iskustvom posvjedočili da u životu uvijek postoji izlaz i pravi put, bez obzira o kakvoj se ovisnosti ili problemu radilo. „Ora et labora“ odn. „Moli i radi“ staro je benediktinsko pravilo iz VI. stoljeća koje članovi Zajednice svakodnevno primjenjuju, te tako mijenjaju svoj dotadašnji život.

            Inače, Zajednicu Cenacolo osnovala je časna sestra Elvira u talijanskom gradiću Saluzzu 1983. godine, kada je sa nekolicinom mladića uredila i otvorila kuću u kojoj su bili prihvaćeni svi oni koji su na bilo koji način upali u probleme sa ovisnostima o drogi, alkoholu, pušenju ili u neke druge životne probleme iz kojih svojim snagama više nisu mogli izaći. Zajednicu je priznao papa Benedikt XVI. 2008. g. i danas ona broji 60 kuća po cijelome svijetu, čak i u misijama (Meksiko, Peru, Brazil, Afrika...). U Hrvatskoj su nama najbliže muška i ženska kuća u Vrbovcu, te mješovita kuća u Varaždinu.

            Naše gošće bile su Marijana iz Hercegovine i Frederika iz Slovačke i s nama su podijelile svoje životne priče. Marijana je završila studij psihologije i ima 30 godina. U Zajednicu je ušla ne radi vlastitih problema, nego je njezin suprug u 27. godini postao ovisan o drogi. Imaju i kćerkicu Meri staru 4 godine i svi zajedno već 10 mjeseci žive i rade u varaždinskoj mješovitoj kući.

            Frederika je iz Slovačke i u Zajednicu ulazi sa 19 godina. Njen brat je ušao ranije radi problema s drogom, ali ni ona vani nije bila sretna, iako je uspješno završila gimnaziju, bila je uzorna i u obitelji i u školi i svake je nedjelje išla u crkvu. Na jednom susretu obitelji brat je primijetio da s njom nešto nije u redu, da jednostavno nije sretna i predložio joj da dođe u Zajednicu na „iskustvo“ u trajanju od 40 dana da vidi kako se tamo živi. Frederiki se toliko svidjelo da je ostala i duže, te sada čuva djecu majkama koje su također u varaždinskom Cenacolu. Rekla je kako je sada istinski sretna jer ima prave prijatelje koji joj kažu istinu i koji pitaju jedni druge „Kako si?“, ali to zbilja pitaju jer ih zanima, a ne iz puke pristojnosti.

Marijana opisuje kako „put“ u Cenacolu obično traje 3 godine, no neki izađu ranije, a neki ostaju i duže vrijeme jer im se sviđa način života u njemu, utemeljen na svakodnevnoj molitvi (3 krunice dnevno), ustajanju u 6.00, u 6.30 je zajednička molitva, nakon toga doručkuju zajedno, a zatim po dvoje ili više odlaze na posao: to su kućanski poslovi, rad u  keramičkoj radionici u kojoj izrađuju krunice, anđele i ostale stvarčice koje prodaju i tako zarađuju za život. Osim toga, imaju i domaće životinje, obrađuju vrt, momci iz muške kuće rade i druge poslove kad ih pozovu ljudi iz mjesta u kojem se nalaze, a mnogo se pouzdaju u molitvu i providnost – to znači da im Bog preko nekih osoba „pošalje“ ono što im treba. Ako se netko odluči, može doći k njima na „iskustvo“ i neko vrijeme ostati u kući.

Trenutno u Vrbovcu u muškoj kući ima nešto više od 40 momaka, a u ženskoj ih je svega 6 – Hrvatica, Slovenka, Talijanka, dvije Slovakinje i djevojka iz Kanade, podrijetlom iz Bosne. Svakog Božića pripremaju žive jaslice sa glumcima i životinjama iz Zajednice, trenutno pripremaju i predstavu „Credo“ koja će biti izvedena u nekoliko talijanskih gradova i još mnogo toga što ovdje nije rečeno sačinjava njihov svakodnevni život. No, u središtu je vjera u Boga i snažna odluka da se ovozemaljski život provede korisno sebi i drugima, a sve to ima smisla kad osoba upozna samu sebe i makne se od loših stvari u životu.

 U Zajednici ima i ovisnika o igricama na mobitelu i internetu općenito, tako da se tu krije i poruka roditeljima: provodite što više vremena sa svojom djecom i razgovarajte s njima. Samo tako će razviti samopouzdanje i imati pravi oslonac u životu da do ovisnosti nikad ni ne dođe.

Bitne poruke naših dragih gošći bile su da je čovjek dvostruko sretniji ako pomogne drugome i učini dobro djelo, pa makar to bila najmanja sitnica, ali važno je da je učinjeno iz ljubavi. U Zajednici to zovu „carità“. Zatim da su u životu i loše stvari dar, budući da pravo prijateljstvo nastaje upravo iz poteškoće. Najbitnije stvari u Zajednici su iskrenost, prijateljstvo, razgovor, strpljivost i povjerenje u Boga.

Marijani i Frederiki želimo puno uspjeha i ustrajnosti na putu u Zajednici i zahvalni smo im na dolasku i iskrenosti, a našoj ravnateljici posebno zahvaljujem na gostoprimstvu u svoje ime i u ime naših gošći!

                                                        Vjeroučiteljica: Kristina KožićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tibor Martan   datum: 8. 11. 2016.
preskoči na navigaciju